Projekt lahkega branja

Prispevek uporabnika, ki je sodeloval pri preverjanju besedil za lahko branje v okviru projekta »Inovativni projekti za družbeno korist 2016-2018«. Projekt izvaja Pedagoška fakulteta Maribor v sodelovanju z VDC POLŽ Maribor

PROJEKT LAHKEGA BRANJA

VDC POLŽ Maribor, skupaj s Pedagoško fakulteto iz Maribora, pelje  projekt lahkega branja.

Kaj pomeni lahko branje?

Lahko branje pomeni, da zapletene besedilo, besede spremenimo v zapišemo v bolj razumljivo obliko. Skupaj z mentoricami iz VDC POLŽa in študentkami iz Pedagoške Fakultete Maribor  smo delo v VDC POLŽ Maribor opravljali v dveh skupinah in se velikokrat sestali. Pri tem smo se včasih pošteno namučili, včasih pošteno nasmejali. Študentki Nina in Sanja sta bili zelo delovni in nas sta dodatno motivirali za razmišljanje.  Imeli smo se enkratno.

Preverjali, popravljali smo pravila in dogovore o varstvu pri delu, ki so sedaj  lažje berljiva, bolj razumljiva. Sedaj bolje razumem pravila in dogovore iz varstvu pri delu.

Skupaj smo tudi brali zgodbe o kraji po Sloveniji, nato smo le te prilagodili v lahko branje.  Besedila, ki smo jih prevedli, sem na koncu razumel.

Moje mnenje pa je, da bi država morala spremeniti tudi nekatere dokumente v obliko lahkega branja, kajti tako bi vsi bolje razumeli in se lažje odločali o različnih stvareh v življenju.

Hvala vsem za trud in prizadevanje, da smo skupaj ustvarili  prilagojena besedila, katera vsi bolje beremo  in razumemo.

Skozi to izkušnjo sem tudi jaz postal »lektor« besedil.

Sašo Martinjak, uporabnik VDC POLŽ Maribor, enote Ruše

(zapisala po nareku Saša Martinjaka Danila Obrovnik)

028